Categorieën
Uncategorized

Offerte calculaties eenvoudig in Excel

Het berekenen van een offerteprijs zou eenvoudig moeten zijn. Optellen van inkoopprijzen, eventueel andere kosten zoals transport en toevoegen van marges. Als laatst misschien nog een volume- of klantenkorting, en klaar ben je. In de basis is dit waar het om gaat. In de praktijk is het meeromvattend.

Zo kan de calculatie eenvoudig zijn maar zijn de wensen per organisatie zodanig dat een standaard offerte applicatie vaak niet in alle wensen kan voorzien. Er is een ruim aanbod van tools waarbij elke tool weer eigen karakteristieken heeft en tegelijkertijd om die reden niet volledig passend kan zijn. Een maatwerk tool in Excel biedt dan de oplossing en is vaak ook nog voordeliger. Excel kent geen terugkerende kosten en kan volledig op maat worden ontwikkeld.

Het is meer dan alleen calculeren

Bij het maken van een offerte komt er meer kijken dan alleen de calculatie. Onder andere de volgende vragen dienen beantwoord te worden:

  • Welke plek krijgt de tool in het salesproces?
  • Hoeveel mensen werken er tegelijk in een offerte?
  • Wat zijn de wensen voor geldigheidsduur van de offerte?
  • Welke productstructuur is er?
  • Wie dient er goedkeuring te geven?
  • Wat mag zichtbaar zijn voor klant en gebruiker?
  • Welke aanpassingen mogen er plaatsvinden?
  • Hoe vaak worden inkoopprijzen updated en hoeveel leveranciers en verschillende inkoopprijslijsten zijn er?
  • Wat zijn de wensen ten aanzien van het uiterlijk van de offerte?

Het zijn die vragen die wij stellen bij de intake voor een offerte calculatie tool in Excel. Daar waar een standaard applicatie, bijvoorbeeld als onderdeel van het boekhoudpakket, het laat liggen – kan er in Excel worden ontwikkeld met alle wensen in achtneming.

Verder is het mogelijk om bepaalde bronnen met Excel te koppelen of een export van de offerte te maken in onder andere een *.csv of *.xml bestand. Bijvoorbeeld als de offerte in een ander systeem ingelezen dient te worden.

Sta jij voor de uitdaging om je offerteproces te optimaliseren?

Kijk verder dan alleen de calculatie. Het proces, de rollen en verantwoordelijkheden, en de integratie met bronnen van gegevens en export van gegevens, zijn minstens zo belangrijk. Neem hierbij de optie mee om het in Excel te laten ontwikkelen. Een pagina met meer over offertes in Excel vind je https://expertexcel.nl/offerte-tool/. Wil je enkele voorbeelden zien of dat we met je meedenken, dan doen we dat graag.

Neem contact met ons op om meer te weten te komen via deze link: https://expertexcel.nl/contact/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *