Categorieën
Uncategorized

Excel blijft nog lang een leidende applicatie

Excel vierde onlangs haar 38 jarige leeftijd. Gezien de ontwikkelingen rondom Excel gaat ze op naar de volgende 38 jaar.

Webapp en desktop versie

De twee leidende soorten applicaties voor Excel zijn de webapp en de desktop versie. De webapp is te openen in je webbrowser en de desktop versie is te openen als lokale applicatie vanuit Windows en Mac. Ondanks dat beide soorten “Excel” heten, hebben ze andere eigenschappen en mogelijkheden. De webapp (links) kan gemakkelijker integreren met andere webapps en is geschikt voor meerdere gebruikers tegelijk. De desktop versie (rechts) kent de meeste mogelijkheden voor maatwerk.

De belangrijkste voordelen van de Excel webapp

  • Met meerdere gebruikers tegelijk in een document werken
  • Gemakkelijker integreren met andere webapps van Microsoft zoals Power BI en Power Automate
  • Lagere licentiekosten
  • Altijd up-to-date

De belangrijkste voordelen van de Excel desktop versie

  • Ondersteunt Visual Basics for Applications: een taal waarmee Excel als maatwerk geprogrammeerd kan worden
  • Meer grafische mogelijkheden
  • Meer sneltoetsen
  • Geen internetverbinding nodig
Michel van Expert Excel

Liever uitbesteden aan Expert Excel?

Met het team Excel specialisten sta ik voor je klaar!

Context en dynamiek voor Excel verandert

Met de opkomst van meer een veelzijdigere online applicaties en meer online gebruikers verandert de omgeving van Excel. Meer gebruikers kiezen voor de online versie wanneer er met meerdere mensen (tegelijk) gegevens bijgehouden dienen te worden. In plaats van wachten tot je collega de sheet heeft gesloten, hoeft dat niet in de webapp. Voor het automatiseren van processen of ontwikkelen van maatwerk tools binnen Excel, is de desktop versie veel geschikter. De desktop versie kent op de achtergrond de Visual Basics for Applications editor. Met dit programma kun je maatwerk scripts maken dat het dagelijkse gebruik van Excel kan verbeteren. Dit is niet mogelijk in de webapp. Sinds 2022 kent de webapp wel Office scripts; de “light” variant van de VBA-editor.

Power BI en Power Automate zijn twee applicaties van Microsoft die gemakkelijker integreren met de webapp. Power BI is een krachtige applicatie dat helpt bij het visualiseren van grote hoeveelheden data uit verschillende databronnen. Het vormt een potentiële vervanger van de grafische toolkit binnen Excel. Power Automate is een applicatie dat helpt bij het automatiseren van processen op een hoger niveau dan Excel. Beide applicaties functioneren niet als het volledige alternatief en ze zijn “slechts” aanvullingen op de webapp en desktop versie van Excel. Ook bieden beide programma’s nog niet de kracht van het maatwerk zoals Excel desktop versie dat heeft. Nog daar gelaten dat nagenoeg elke zakelijke gebruiker met Excel werkt en dit bij veel bedrijven volledig geïntegreerd is.

De twee genoemde applicaties dragen bij aan de contextwijziging voor Excel maar zeker niet aan de afloop van Excel.

Excel is here to stay!

De webapp vindt Excel haar weg in de veranderende omgeving. Gezamenlijk kunnen werken, connectiviteit met aangrenzende tools en de komst van Officescripts maken de webapp relevant en wellicht in de toekomst relevanter dan de desktop versie. Ook voor de desktopversie, met al haar maatwerkmogelijkheden, is er nog geen waardig en generiek inzetbaar alternatief.

De veelzijdigheid van de webapp en de desktop versie tezamen zorgen voor een langdurig bestaan. Excel zal ook de komende 38 jaar een leidende applicatie zijn in het dagelijkse gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *